Festes i fires

GENER

La Cavalcada el 5 de gener
    Amb les carrosses carregades de regals que duen a Ses Majestats els Reis d’Orient, acompanyats d’ un espectacular seguici de patges que reparteixen caramels a la mainada, animen a totes les famílies que esperen als diferents       carrers i places de Pinedes, la Serra , Espoia i la Torre.
   Els Reis travessen el passadís que els patges els fan il·luminant amb les seves torxes  indicant el camí per fer l’ adoració  i en direcció a l’ Ajuntament  on els reb l’Alcalde que des del balcó ofereix unes paraules a tots els veïns . 

FEBRER

Carnestoltes
Concurs de disfresses i cercavila pels diferents carrers. Es celebra a La Torre i a Pinedes de l' Armengol.

MARÇ

Caramelles a Vilanvoa d' Espoia.
Una trentena de cantaires caramellaires de totes les edats, des de 5 fins a 75 anys, recorren, durant tot el diumenge al matí, les cases i masies del poble per cantar, ballar i mantenir aquesta tradició  a Vilanova d’Espoia i així celebrar una de les festes més populars catalanes, les caramelles. Són més de 60 anys que es celebra.

El punt de trobada és al Centre Recreatiu Cultural de Vilanova d’Espoia, on, després d’un bon esmorzar i els darrers  assajos, inicien el recorregut; Can Muntades, la Serra i nucli d’Espoia per finalment, després de la missa,  acabar a la plaça de l’església i oferir  tot el repertori.

Al llarg del recorregut, els caramellaires porten dues barres, una amb un cistell i l’altre amb una nina catalana amb un ramet que ofereixen a cada casa en record de l’estada i que per part de l’espectador es regracia amb una paga.

El mateix diumenge, en acabar, els caramellaires més petits reben per part del Centre Recreatiu una mona i per celebrar-ho tot plegats, l’endemà, Dilluns de pasqua, tota la colla i familiars es troben per compartir una arrossada popular i la mona.

JUNY

Festa Major a La Torre de Claramunt  

El 24 de juny   en honor a Sant Joan Baptista

AGOST

Festa Maj or de Vilanova d'Espoia el primer cap de setmana d'agost

Festa Major de Pinedes de l'Armengol  el segon cap de setmana d'agost

 

OCTUBRE

Halloween a Pinedes de l' Armengol a finals del mes d'octubre es celebra el ja tradicional Túnel del terror al centre social Font de l'Armengol

NOVEMBRE

Festa de l'Olla de Murri i la Cassola de vinya, el s egon diumenge de novembre. 

Festa de caràcter etnogràfic i de recuperació de la tradició pagesa del nostre poble.
En aquesta festa són protagonistes la vinya, les barraques de pedra seca, els ceps, les cassoles, els forns de calç i el poble de Vilanova d’Espoia.
La cassola de vinya i l’olla de murri  pretén recordar aquells temps en què els pagesos estaven de sol a sol treballant a la vinya; s’havien de dur els aliments de casa i dinar al tros.  Es tracta de recuperar un patrimoni gastronòmic propi del poble de Vilanova d’Espoia que s’elabora de manera i amb mitjans tradicionals (amb foc de llenya).
La festa compta amb música tradicional, fira artesanal, activitats lúdiques per a la mainada, etc.
Normalment, al matí s’organitza una excursió guiada per " la ruta de barraques de vinya", encara existents, així com la possibilitat de visitar les obres de restauració de l’església romànica de St. Salvador de Vilanova d’Espoia.

 

DESEMBRE

Festes de Nadal  
El Pare Noel arriba a La Torre de Claramunt el 23 de desembre i el 24 s’ acomiada en el centre social de Pinedes.
El 27 al centre social Sant Joan Baptista el patge Faruk recull les cartes de desitjos dels nens i nenes, i el dia 30 ho fa al centre social de Pinedes.

 

Darrera actualització: 19.09.2018 | 09:00
Darrera actualització: 19.09.2018 | 09:00