Festes i fires

GENER

La Cavalcada el 5 de gener
 Amb les carrosses carregades de regals que duen a Ses Majestats els Reis d’Orient, acompanyats d’ un espectacular seguici de patges que reparteixen caramels a la mainada, animen a totes les famílies que esperen als diferents carrers i places de Pinedes, la Serra, Espoia i la Torre.
 Els Reis travessen el passadís que els patges els fan il·luminant amb les seves torxes indicant el camí per fer l’adoració i en direcció a l’ Ajuntament  on els reb l’Alcalde que des del balcó ofereix unes paraules a tots els veïns . 

FEBRER

Carnestoltes
Concurs de disfresses i cercavila pels diferents carrers. Es celebra a La Torre i a Pinedes de l'Armengol.

MARÇ

Caramelles a Vilanova d'Espoia.
Una trentena de cantaires caramellaires de totes les edats, recorren durant tot el diumenge al matí, les cases i masies del poble per cantar, ballar i mantenir aquesta tradició  a Vilanova d’Espoia i així celebrar una de les festes més populars catalanes, les caramelles. Són més de 60 anys que es celebra.

El punt de trobada és al Centre Recreatiu Cultural de Vilanova d’Espoia, on després d’un bon esmorzar i els darrers assajos, inicien el recorregut; Can Muntades, la Serra i nucli d’Espoia , per finalment, després de la missa,  acabar a la plaça de l’església i oferir  tot el repertori.

Al llarg del recorregut, els caramellaires porten dues barres, una amb un cistell i l’altre amb una nina catalana amb un ramet que ofereixen a cada casa en record de l’estada i que per part de l’espectador es regracia amb una paga.

El mateix diumenge, en acabar, els caramellaires més petits reben per part del Centre Recreatiu una mona. Per celebrar-ho tot plegats, l’endemà, Dilluns de pasqua, tota la colla i familiars es troben per compartir una arrossada popular i la mona.

JUNY

Festa Major a La Torre de Claramunt 

El 24 de juny en honor a Sant Joan Baptista. La festa grossa del municipi  que compta amb activitats de tot tipus i per a totes les edats organitzades per l'ajuntament amb la col·laboració de voluntaris i entitats.

Els actes comencen el dia 22 de juny, festa local a tot wl municipi , tradicionalment a les 19.30 h a la plaça de l'Ajuntament amb el pregó de Festa Major, a càrrec dels alumnes de 6è de primària del CEIP La Torre, i la Ballada de Gegants i Falcons de Vilanova d'Espoia.
A les 21 h arriba la Flama del Canigó al Recinte Torresport, i en acabar  hi va haver coca i cava per a tothom.
A la mitjanit, Ball de revetlla al mateix recinte de la Piscina.

Al matí del dia següent se celebra la missa de pelegrins a la Parròquia de Sant Joan Baptista, lloc on també on té lloc l'Ofici solemne de Festa Major.
Durant el dia , hi ha difertns activitats per a infants, joves i adults.
A la tarda vespre es ballen  sardanes a la plaça de l'església, i a la mitjanit, ball amb l'orquestra.
Per tancar la festa major , al vespre es realitza la fi de festa amb havaneres i rom cremat per als assistents.

 

AGOST

Festa Major de Vilanova d'Espoia el primer cap de setmana d'agost

Festa Major de Pinedes de l'Armengol  el segon cap de setmana d'agost

 

OCTUBRE

Halloween a Pinedes de l' Armengol a finals del mes d'octubre es celebra el ja tradicional Túnel del terror al centre social Font de l'Armengol

NOVEMBRE

Festa de l'Olla de Murri i la Cassola de vinya, el segon diumenge de novembre. 

Festa de caràcter etnogràfic i de recuperació de la tradició pagesa del nostre poble.
En aquesta festa són protagonistes la vinya, les barraques de pedra seca, els ceps, les cassoles, els forns de calç i el poble de Vilanova d’Espoia.
La cassola de vinya i l’olla de murri  pretén recordar aquells temps en què els pagesos estaven de sol a sol treballant a la vinya; s’havien de dur els aliments de casa i dinar al tros.  Es tracta de recuperar un patrimoni gastronòmic propi del poble de Vilanova d’Espoia que s’elabora de manera i amb mitjans tradicionals (amb foc de llenya).
La festa compta amb música tradicional, fira artesanal, activitats lúdiques per a la mainada, etc.
Normalment, al matí s’organitza una excursió guiada per " la ruta de barraques de vinya", encara existents, així com la possibilitat de visitar les obres de restauració de l’església romànica de St. Salvador de Vilanova d’Espoia.

 

DESEMBRE

Festes de Nadal  
El Pare Noel arriba a La Torre de Claramunt el 23 de desembre i el 24 s’acomiada en el centre social de Pinedes.
El 27 al centre social Sant Joan Baptista el patge Faruk recull les cartes de desitjos dels nens i nenes, i el dia 30 ho fa al centre social de Pinedes.

 

Darrera actualització: 10.11.2022 | 11:06
Darrera actualització: 10.11.2022 | 11:06