Treballs forestals per a la prevenció d’incendis forestals i la recuperació del bosc de La Torre de Claramunt

Dijous, 5 de novembre de 2020 a les 00:00

L’Associació de Propietaris Forestals Serra Miralles-Orpinell, amb el finançament de la Diputació de Barcelona, està portant a terme una important actuació per a la prevenció dels incendis, al terme municipal de la Torre de Claramunt. La intervenció té un cost de 31.000€ i inclou 18 hectàrees a la zona del Camaró i dels seus voltants.

Aquests treballs de restauració i millora forestal tenen com a objectiu facilitar les tècniques d’extinció d’incendis d’una manera estratègica. És a dir, són zones definides pels Bombers de la Generalitat que en cas que es declarés un foc ajudarien a controlar-lo o a canviar-ne el rumb. Els terrenys en què s’està duent a terme l’actuació estan a prop d’espais urbans, com la urbanització de cal Anton, la del Pla de la Torre o la del Camaró.

De moment, les taques de millora forestal ja s’han executat en cinc finques particulars i queden pendents dues hectàrees, propietat de l’Ajuntament de la Torre de Claramunt. En aquest cas, l’administració local es farà càrrec del cost de la intervenció, 3.500€, ja que la zona és urbana i l’associació i la Diputació només es fa càrrec dels terrenys rústics.

L’obra es va iniciar a principi de setembre i és previst que finalitzi a mitjan novembre. El 2017 a la Torre de Claramunt ja es va fer un tipus d’actuació com aquesta a la part de Vilanova d’Espoia i va incloure entre 90 i 100 hectàrees.

L’Associació de Propietaris Forestals Serra Miralles-Orpinell va néixer el 2009, després del fort episodi de ventades que va provocar grans destrosses als boscos. Té com a objectiu principal el foment de la gestió forestal conjunta, la reactivació econòmica del sector primari forestal a la comarca i, especialment, el desplegament de projectes de prevenció d’incendis forestals a escala de massís.

Al 2010 l’entitat, els ens municipals i la Diputació van signar un conveni i cada any l’administració provincial finança la realització dels treballs de restauració i millora forestal per prevenir els incendis, un programa de suport al territori de la província que ja es promou des de l’any 1999

Fa dues setmanes els tècnics de Diputació van donar una explicació detallada i tècnica de tot el projecte en el mateixa zona on s'hi han pogut observar grans canvis.

Darrera actualització: 05.11.2020 | 13:32