La nova plaga del bernat marró marbrejat que afecta els cultius

Divendres, 5 de novembre de 2021 a les 00:00

A Catalunya es va detectar la nova plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys),  representant un alt risc per als cultius en els quals ja s’hi han detectat danys enguany.

Aquest insecte viu als parcs i jardins a la primavera i quan arriba l’estiu es desplaça als cultius agrícoles. A la tardor, busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern. Tot i que la seva presència pot ser molesta i crear alarma, no representa cap risc per a les persones ni els animals domèstics.
Per tal de controlar les poblacions d’aquesta plaga, en benefici de la sanitat dels cultius, convidem als municipis a donara conèixer aquesta plaga i als ciutadans a eliminar els exemplars que detectin.
Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa de la temperatura ambiental que és més baixa;

al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol.
No és recomanable l’ús de productes insecticides

Darrera actualització: 05.11.2021 | 14:09

Imatges

tyriptic 1 triptic 2