La llar de Vilanova d'Espoia cessarà el seu servei per la baixa demanda d'infants.

Dijous, 20 d'agost de 2020 a les 00:00

El nombre de preinscrits a les llars d’infants d'enguany pel curs 2020-21, potser com a conseqüència d'incertesa i de risc sanitari pel COVID 19, ha estat extremadament baix, amb tant sols 14 inscrits a la Llar de la Torre i 3 a la de Vilanova d’Espoia.

Tot i saber que des del punt de vista legal no és obligatori per als ajuntaments oferir aquest servei, l'equip de govern sempre l’ha considerat com a servei essencial al nostre entorn rural. Des de l'anterior crisi econòmica de 2008, ja venia arrossegant un dèficit que cada any s'anava incrementant, i que en l'últim exercici, es situava al voltant dels 170.000 euros anuals i amb una previsió per l’exercici de 2021 al voltant dels 200.000€.

L'actual situació econòmica ha precipitat que l'Ajuntament hagi de prendre decisions de reestructuració d'aquest servei. Les finances públiques ja no poden suportar aquesta diferència entre els ingressos i les despeses.

L’Ajuntament va valorar, la suspensió del servei de llar d’infants a Vilanova d’Espoia i la concentració del servei a la llar d'infants de La Torre, atenent a la seva major demanada. Aquesta reestructuració comporta també el compromís de mantenir oberta la llar de La Torre sempre i quan el nombre d’infants inscrits no sigui inferior a 10.

Això implica una reestructuració profunda del servei que afecta al nombre d'educadores, per tal d’adaptar-lo a les actuals i futures necessitats previstes a curt i mig termini.

L’Ajuntament va obrir converses amb el personal afectat així com als representants dels treballadors, per tal de facilitar el procés de reestructuració de la plantilla de la forma menys perjudicial possible per a totes les parts. La voluntat va ser en tot moment la d’arribar als màxims acords possibles dintre les possibilitats reals.

La resolució ha estat consensuada entre l’Ajuntament i el conjunt de les Educadores, concloent amb el tancament de la Llar d’Espoia i la reducció del personal a 3 educadores per la Llar de La Torre.

El regidor d'ensenyament, Manel Puig i l’alcalde Jaume Riba, destaquen "és una decisió molt dolorosa perquè són un equip de treballadores molt consolidat i professional, que han estat conformant un servei de qualitat durant gairebé vint anys al nostre Municipi, però donada la situació actual és necessari reestructurar-lo per mantenir-lo viu. Aquesta nova reestructuració pretén maximitzar els recursos disponibles, concentrats en una sola llar. Si ara no prenem les decisions adequades i responsables potser l’any vinent hauríem de clausurar totalment el servei“ i afegeixen que “si en un futur es tornés a donar un augment de demanda del servei, es podria contemplar la possibilitat de reobrir la llar d'infants d’Espoia, donat que l’edifici seguirà estant allà“

L’equip d’educadores de la Llar de la Torre farà la reorganització del servei i informarà convenientment dels detalls a les famílies. L’Ajuntament vol agrair la comprensió i bona sintonia entre totes les parts implicades i confia en continuar donant un bon servei a totes les famílies que ho necessitin.

 

 

Darrera actualització: 20.08.2020 | 11:18