Emotiu acte de commemoració i dignificació dels soldats de l'Exèrcit Popular, afusellats a la Torre de Claramunt el 4 d'abril de 1938.

Divendres, 5 d’abril de 2024

Aquest diumenge a les 12h del migdia, l'Ajuntament de la Torre de Claramunt amb el suport de la Diputació de Barcelona, s'ha realitzat l'acte d'homenatge per a la memòria de set soldats afusellats el 4 d'abril de 1938.

L'acte de commemoració i dignificació  va tenir lloc al cementiri municipal, un lloc carregat de simbolisme i memòria.

Així, l'acte va comptar amb la participació d'Assumpció Vila, autora de l'article, qui va oferir una visió detallada del seu treball d'investigació, així com amb les intervencions emotives de familiars dels caiguts. A més, també van participar Francesc Xavier Menéndez, director del Programa de Memòria Democràtica de l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona, i Jaume Riba, Alcalde de la Torre de Claramunt, tots ells destacant la importància de preservar la memòria històrica i reconèixer el sacrifici d'aquells que van lluitar per les seves conviccions.

La presència del músic, Ramon Redorta, que va interpretar melodies emotives amb diferents instruments musicals com la gaita, el tambor i l'acordió va contribuir a l'atmosfera solemne i respectuosa de la cerimònia, interpretant cançons de la Guerra Civil.

En un gest simbòlic profundament significatiu, es va descobrir un monòlit que quedarà permanentment ubicat al mateix cementiri, honorant la memòria dels soldats caiguts. A més, a totes les persones assistents se'ls va obsequiar amb una còpia de l'article d'investigació "La Fossa de la Torre de Claramunt: La Tomba de Set Soldats de l'Exèrcit Republicà", publicat a la revista "Parlem de Sarrià" el 2020, a càrrec de l'autora, Assumpció Vila qui va dur a terme la investigació històrica i social que ha resseguit els rastres d'aquesta tragèdia.

Si voleu saber-ne la història amb més detalls podeu clicar al següent enllaç on us portarà a la revista Parlem de Serrià, número 107, on  a partir de la pàgina 42 es pot llegir una desconeguda i curiosa història de La Torre de Claramunt.

 

 

Darrera actualització: 22.04.2024 | 11:10