Colònies de gats controlades

Les colònies de gats no productives són la millor opció per aconseguir una situació d'equilibri i convivència entre els gats i les persones per mantenir una estabilitat demogràfica i el control de l'estat de salut dels gats.

L'Ajuntament de la Torre de Claramunt ha engegat un projecte per tenir un control de les colònies de gats del municipi i evitar-ne el creixement desmesurat.
Així, es volen evitar els inconvenients generats per la presència de gats abandonats, perduts o ensalvatgits en diferents zones del municipi.
El projecte compta amb la col·laboració del centre veterinari de Capellades i l'Associació de protecció i defensa dels animals Mongats. 

Els voluntaris de Mongats capturaran els gats, els faran arribar a la Clínica veterinària per fer-los una revisió i iniciar el procés d'esterilització.
Aquest procediment s'anirà aplicant als gats de totes les colònies del municipi a mesura que es vagin detectant i identificant. Una vegada recuperats, se'ls tornarà a deixar al mateix lloc on se'ls va trobar.

S'han creat diverses zones al municipi, àrees especialment dissenyades per ser colònies controlades de gats. L’Ajuntament s’encarrega de garantir l’aliment necessari i voluntaris del municipi els l'aniran subministrant a mesura que sigui necessari. Perquè aquest procés sigui un èxit, queda totalment prohibit que la resta de veïns no autoritzats donin de menjar als animals a la via pública. 

ACTUACIONS REALITZADES:
2019:
56 esterilitzacions, 1 eutanàsia, 2 incineracions 1 1 tractament. 
2020: 114 esterilitzacions, 1 eutanàsia i incineració, 4 incineracions i 1 esterilització-eutanàsia-incineració.
durant 2021: 14 esterilitzacions, 1 eutanàsia i incineració, 8 incineracions i 10 tractaments.

Els gats formen part de la fauna urbana de les poblacions essent molts indrets on es troben colònies estables i consolidades. A les àrees on troben un punt constant d'alimentació, els gats tendeixen a formar colònies nombroses a causa de la gran capacitat de reproduir-se que tenen aquests felins.  

Les colònies de gats no controlades poden generar queixes contínues, especialment si colonitzen patis interiors i jardins en zones urbanes.
En canvi, una colònia controlada de gats a part de ser una proposta sostenible es fonamenta en el control de la natalitat i en la millora de les condicions sanitàries tant dels gats com de la salubritat de l'entorn.

Una colònia controlada de gats està formada per gats urbans que han estat esterilitzats, que reben una atenció i vigilància sanitària, i són alimentats periòdicament amb pinso per part de les persones que s'encarreguen del seu manteniment. El control consisteix en la captura, esterilització i devolució dels felins a la colònia en la qual s'han establert.

Darrera actualització: 27.10.2021 | 10:17